2 Ağustos 2013 Cuma

maraş dondurması

Günümüzde dondurma çoğunlukla süt ve süt ürünlerinden, tatlandırıcı kullanılarak bazen de renk ve lezzet veren maddelerin değişik miktarlarda karışımları ile elde edilen eksi on beş santigrat derecenin altında tüketilebilen bir gıda maddesidir. Dondurma severek tükettiğimiz bir besin olmasıyla birlikte, kolay sindirilebilir, enerji verici özelliği vardır. Hafif bir tatlı olması, aynı zamanda vitamin ve mineral yönünden zengin bir besin öğesi olması sebebiyle, diyet yapan kişilere de uzmanlar tarafından belli porsiyonlarda rahatlıkla önerilir. Bir de dondurmanın içine katılan maddelerden biri olarak salebi sayabiliriz. Salep ilk defa Kahramanmaraş’ta dondurmanın içine katılmış, Maraş dondurmasının temel maddelerinden biri haline gelmiştir. maraş dondurma içinde yer alan, diğer dondurmalardan ayrı tutabileceğimiz iki besin maddesi vardır. Bunlar keçi sütü ve saleptir. Ancak keçi sütü ve salebi bulabileceğiniz her yerde Maraş dondurmasını yapabileceğinizi düşünmeyin. Maraş dondurma satışı yapan bir yere nasıl yapıldığını sorduğunuzda, keçi sütü ve salepten bahsediyorsa özellikle keçi sütünün ve salebin nereden geldiğini sorun. Kahramanmaraş’ın Ahır Dağı’nda otlayan keçilerin sütü ve Toros ve Amanos Dağları’nın bin-bin iki yüz rakımlı belirli kesimlerinde bulunan bazı yabani orkide türlerinin yumrularından, özel işlemlerle elde edilen salebin kullanıldığından bahsetmiyorsa, yiyeceğiniz dondurma sadece bir taklit olmaktan öteye geçemeyecektir. Buradan elde edilen salebin tadı ve aroması diğerlerinden çok daha güçlüdür. Bu sebeple de alıştığınız dondurma lezzetinden farklı bir tat alabilirsiniz. Maraş dondurmacısının size külahı uzatırken, tam alacağınız esnada dondurmayı ters çevirmesi, birkaç hamleden sonra tam dondurmamı aldım derken elinizde boş bir külahın kalması gibi oyunlarla hoş vakit geçirebilirsiniz. Ancak gerçek maraş dondurması yedim diyebilmeniz için ya dondurmanın Maraş’ta yapılarak gelmiş olması ya da hammaddelerinin Maraş’tan gelmiş olması şarttır. Diğer bir seçenek de sizin Kahramanmaraş’a gitmeniz ve bu eşsiz lezzeti tam yerinde yemeniz olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder