2 Ağustos 2013 Cuma

pamuk helva


Helva hazırlanması en pratik tatlılardan biridir. Neredeyse günün her saati hazırlanabilir ve her öğün yenilebilir. Helva denince aklımıza ilk olarak irmik helvası gelir. Ancak sayılamayacak kadar çok çeşitte helva hazırlanabilir. Zaten sadece irmik helvası bile kendi içinde çeşitlere ayrılır. Sade irmik helvası, sütlü irmik helvası, cevizli, fındıklı, kuru meyveli gibi liste daha da uzar. İrmikten sonra en çok hazırlanan helvalardan biride un helvasıdır. Tereyağı şeker ve unun birleşmesinden oluşan bu enfes tat hemen hemen herkesin iştahını kabartacak lezzette olmaktadır. İrmik helvası gibi un helvası da farklı malzemeler eklenerek çeşitlendirirlir. Ancak un helvasını güzelleştiren en önemli unsur pişiriliş şeklidir. Un helvası ilk bakıldığında kolay bir tarifmiş gibi görünebilir. Sadece tereyağı şeker ve un tavada pişirilir ve servis edilir. Ancak işin aslı hiçte öyle değildir. Bu malzemelerin güzel bir tatlı olabilmeleri için büyük bir sabır gerekmektedir. Kahve hazırlayan kahveci güzeli nasıl kahveleri daha da lezzetli olması için yavaş yavaş karıştırarak pişiriyorlarsa. Un helvası hazırlayanlar da aynı sabrı gösterdiklerinde lezzetli helvalar elde edilebileceklerdir. Un helvası için öncelikle unun çok kısık ateşte kavrulması gerekiyor. Unun kavrulmasının sebebi helva içinde çiy bir tadın oluşmasını engellemek ve daha güzel görünümlü bir tatlı elde edebilmektir. Kavrulan un beyaz renkten hafif kahverengine dönmeye başladığında kavurma işlemi sona erer. Ancak burada ateşi iyi ayarlamak gerekir. Fazla harlı bir ateş unun yanarak kararmasına ve yanık bir tat oluşmasına sebep olur. Un kavrulduktan sonra şeker eklenir ve yine kavurma işlemine devam edilir. Şeker de eriyip karamelleşince sıra tereyağını eklemeye gelir tarifte verilen ölçülere göre eklenen tereyağı şeker ve unun iyice birleştirip macunumsu bir kıvam aldığında helva hazırdır demektir. Ancak bu kıvama da dikkat etmek gerekir. Helva ne şeker macunu gibi cıvık ne de çok katı bir kıvamda olmalıdır. Bu kıvamı tutturabilmek için çok pratik yapmak gereklidir. Zaten pratik yaptıkça ne kadar tereyağı ekleneceği göz kararı ile ölçülebilir. Hazırlanan bu helva soğuduktan sonra kaşıklanarak tabaklara servis edilir ve misafirlere ikram edilir. Kimileri servisinin kaşıkla servis edilmesi sebebiyle kaşık helvası adı da vermekte kimileri de pamuk helvası adını vermektedir. Ancak pamuk helvası tamamen farklı hazırlanan bir tatlıdır. pamuk helvacı aslında bildiğimiz pamuk şekerlerdir. Hani şu balona benzeyen ve sokaklarda satılan çocukların çok sevdiği şekerlemedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder