2 Ağustos 2013 Cuma

pamuk şeker


Eskiden kadınların doğum yapmalarının ardından lohusa şerbeti yapılırdı. Bu lohusa şerbetinin hem anne ve çocuğa yararlı olduğu düşünülür, hem de misafirlere sıcak ya da soğuk bir ikram olarak hazırlanırdı. Bu kırmızı lohusa şerbetine kırmızı rengini veren ise doğal ve katıksız lohusa şekeriydi. Lohusa şerbetinin anne sütünün besin değerini zenginleştirdiği ve böylece bebeği de daha sağlıklı kıldığı düşünülürdü. Aslında bu kadar sağlıklı bir şerbeti yapmak için illa ki birini doğum yapmasını beklemek durumunda değiliz. Hala aktarlardan edinebildiğimiz bu lohusa şekeriyle kolayca lohusa şerbeti yapabiliriz. Ve hatta, hayatımızda pek çok yeri olan asitli içecekleri hayatımızdan çıkartabiliriz. Bu asitli içecekleri, lohusa şerbetiyle ikame edebiliriz. Hem çok daha sağlıklı hem de geleneksel tatlar taşıyor. Üstelik içine neler katarak tadını ve içeriğini nasıl zenginleştirebileceğimiz ise bize kalmış. Deneyler yaparak farklı farklı tatlar bulabiliriz. Günlük şeker ihtiyacımızın bir kısmını böylece doğal bir içecekle de karşılamış oluruz. Şeker demişken aynı taktikleri , şeker için de yapmanın bir yolu olmalı. Bugün marketten paket paket aldığımız drajeler, bonbonlar gerçekten çok sağlıksız. Pek çok katkı maddesi var içlerinde. Üstelik içlerindeki şeker olukça tehlikeli. Bunun yerine hiç bir katık maddesi olmaksızın yapılan pamuk şekeri yesek olmaz mı?
pamuk şeker
hem çok daha sağlıklı hem de o da lohusa şerbeti gibi geleneksel izler taşıyor. Hatta öyle ki doğumdan sonra bebeği görmeye gelen misafirlere bebek için yaptırılan çocuk şekerleri için pamuk şekeri bile verilebilir. Hem bugün pek az kullanıldığından çok da orjinal bir fikir olur. Hayatımızı zorlaştıran şeyler değil kolaylaştıran ve güzelleştiren şeyler bunlar. Marketten bir şişe kola almak daha çekici olabilir ve çok daha kolayımıza gelebilir ama sağlığımız için tembelliğimizden kesinlikle kurtulmamız gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder